Ylipalomies Seppo Hiltunen
Pohjois-Savon pelastuslaitos
Ylipalomies Seppo Hiltunen on Vuoden Palomies 2013. Hän on tehnyt palomiehen ja ylipalomiehen tehtävissä yli 30-vuotisen uran, jota hän on jatkanut rohkealla valinnalla. Hiltunen siirtyi omasta pyynnöstään operatiivisista tehtävistä turvallisuuskouluttajaksi. Lisäksi hän on jatkanut työtään Pohjois-Savon pelastuslaitoksella vapaaehtoisesti vielä eläkeiän saavuttamisen jälkeenkin. Vuoden Palomies 2013 julkistettiin tänään Turun VPK:ssa, jossa juhlistetaan 175-vuotiasta suomalaista palokuntatoimintaa.
Seppo Hiltusen palomiehen työura voisi olla melko tavanomainen. Hän aloitti operatiivisissa tehtävissä Kuopion palolaitoksella sijaispalomiehenä 34 vuotta sitten vuonna 1979. Samana vuonna hänet vakinaistettiin palomieheksi. Vuonna 1995 hänestä tuli ylipalomies. Poikkeavaksi ja samalla harvinaislaatuiseksi hänen uransa muodostui tärkeän valinnan myötä vuonna 2010, kun hänet omasta pyynnöstään siirrettiin operatiivisista tehtävistä turvallisuuskouluttajaksi.
– Sepolla voi katsoa olevan luontaiset edellytykset toimia kouluttajana. Ja kun ottaa huomioon sen, että hänellä on rautainen kokemus pelastus- ja ensihoidon tehtäväkentällä, niin tällä yhdistelmällä päästään hyviin lopputuloksiin, Pohjois-Savon pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Paavo Tiitta kehuu.
Ikääntyvien palomiesten ammattitaito on huippuluokka. Heillä on usein vuosikymmenien kokemus pelastajien laajasta tehtäväskaalasta. Heillä on sellaista käytännön tietoa, jota ei kirjoista opita ja jota olisi hyvä jakaa myös tavallisille kansalaisille, jotta onnettomuuksien ja niiden uhrien määrä saataisiin vähenemään. Turvallisuuskoulutustyö on yhtä sankarillista kuin pelastajan työ. Kun palomiehen tehtävänä on sammuttaa tulipaloja, pelastaa henkiä ja minimoida vahinkoja, turvallisuuskouluttaja tekee parhaansa tulipalojen ja onnettomuuksien ehkäisemiseksi.
– Alussa en mieltänyt työtä ihan niin tärkeäksi kuin nyt. Vaikka työn tuloksia on vaikea mitata, sillä on kuitenkin suuri merkitys turvallisuudelle, Seppo Hiltunen pohtii. - Esimerkiksi Siilinjärvellä oli palvelutalossa keväällä tulipalo, jossa osoittautui, että kurssin käyminen oli merkittävä asia. Koulutuksen saanut hoitaja osasi toimia tilanteessa ihan oikein; hän osasi alkusammuttaa ja rajoittaa paloa, pelastaa ja antaa peruselvytystä.
Turvallisuuskoulutusta tukevalla asenneilmastolla on vaikutuksensa työssä viihtymiseen ja sen arvostukseen.
– Koulutusosaston ilmapiiri on hyvin myönteinen tämän asian suhteen. Porukka on hyvin samanhenkistä. Ja kentältäkin tullut palaute on aina ollut positiivista, Hiltunen toteaa. |