Ylipalomies Ari Mäkinen
Helsingin Pelastuslaitos
Vuoden palomies 2006 hallitsee nostolavatekniikan
Vuoden palomies on Helsingin Pelastuslaitoksen ylipalomies Ari Mäkinen.
Hänen ansiostaan nostolavatekniikka on Suomessa kehittynyt huipputasolle.
Ennen katon aukaisuun tarvittiin 4-5 miestä, ja työ oli silti hidasta ja vaarallista. Nyt sama työ sujuu kahdelta mieheltä nostolavan avulla rivakasti. Mäkinen on ollut pelastamassa nostolavan kanssa keskimäärin 3-4 ihmistä vuodessa. Lisäksi hän kouluttaa muita palomiehiä samaan työhön Kuopion Pelastusopistolla.
Nostolavojen käyttö sekä niiden suunnittelu ja valmistus on Suomessa huippuluokkaa. Erittäin suuren kiitoksen tästä ansaitsee vuoden palomies Ari Mäkinen, joka on toiminut Helsingin Pelastuslaitoksen ylipalomiehenä vuodesta 1996 ja sitä ennen palomiehenä vuodesta 1980. Hän on ollut nostolavatehtävissä lähes koko palomiesuransa ajan, ja kehittänyt työnsä ohella sekä nostolavan käyttöä katon avauksissa että määrittänyt nostolavayksikön teknisiä määreitä 80-luvulla.
Mäkinen kertoo, että nostolavaa voidaan käyttää hyvin monipuolisesti.
Äkkiseltään ajatellen nostolava on vain korkeiden paikkojen työkalu, mutta itse asiassa nostolavalta operoiden on pidetty veneitä pinnalla tai voidaan pelastaa myös melkoisen syvistä kuiluista.
Yhtenä ikimuistoisena keikkana Mäkinen kertoo kaiken kaikkiaan melko pienestä hotellipalosta Helsingissä. Kellaritiloissa irti päässyt tuli puski savua ylös hotellin seinää pitkin. Hotellin asukkaita huiski ikkunoissa, ja Mäkinen lähti nostolavalla pyytämään hotelliasukkaita sulkemaan ikkunoita. Kaikki meni hyvin, kunnes vastassa oli venäläinen mies. Mäkinen tunnustaa, että kielet eivät ole hänen suurin vahvuutensa, mutta aikansa pohdittuaan hän muisti englannin sanoja- ”Please, open the window”, sanoi Mäkinen miehelle ja tuuppasi ikkunan kiinni. Mies avasi ikkunan uudelleen. ”Open the window”, toisti Mäkinen ja työnsi jälleen ikkunan kiinni. Sama toistui muutaman kerran, eikä hotellivieras näyttänyt enää aivan tyytyväiseltä pelastushenkilöstön toimintaan. Onneksi siinä vaiheessa työtoverit alhaalla huomasivat hihkaista, että kannattaa sanoa:
”Close the window.” Akuutin tilanteen jälkeen hotellivieras tuli Mäkisen luo, taputti häntä hartioille ja totesi: ”Open the window, please.”
Pelastustehtäviensä lisäksi Mäkinen toimii nykyisin nostolavayksikön kuljettajien kouluttajana mm. Kuopion Pelastusopistolla. Koulutus perustuu hänen itsensä ideoimaan nostolavan koulutusjärjestelmään, ja on merkittävää työtä koko Suomen pelastustoiminnan kannalta.
Nostolavakoulutukseen on alkanut olla tunkua. Koulutuksen alkuvuosina kurssille tuli vain nuoria kavereita, mutta selkeästi on havaittavissa, että myös vanhemmat pelastajat ovat ottaneet nostolavan vakavasti. Itse asiassa nostolavakoulutus on nykyisin Mäkisen mukaan suosituimpia kursseja.
Ennen pelastusalan uraansa Mäkinen oli töissä nosturiliikkeessä. Tämä työkokemus oli pohjana hänen tulevalle palomiesuralleen. Alkuvuosina palomiehenä toimiessaan hän huomasi, että omakotitalojen paloissa ja ullakkopaloissa kattoa ei saatu tarpeeksi nopeasti auki. Näin savutuuletusta ei saatu aikaan ja jouduttiin käyttämään paloon nähden aivan liikaa vettä, mikä osaltaan aiheutti runsaasti materiaalisia, erityisesti vesivahinkoja. Nämä vahingot ovat selkeästi vähentyneet uuden nostolavatekniikan myötä. Ullakkopaloja on Helsingissä vuosittain 10–20, ja omakotipaloja vielä enemmän.
Mäkinen on osallistunut nostolavakaluston suunnitteluun ja hankintaan Helsingin Pelastuslaitokselle. Nostolava lähteekin Helsingissä lähes jokaiselle sammutuskeikalle. Ellei nostolavan kuljettajalle ole muuta työtä tilannepaikalla, hän voi Mäkisen mukaan jutella ihmisten kanssa ja rauhoitella heitä kertomalla, mitä tapahtuu. Näin pelastustoiminnan laatua voidaan parantaa psykologisella tasolla.
Vuonna 1980 palomies-sairaankuljettajaksi valmistunut Mäkinen on vaikuttanut myös AY-puolella. Hän on toiminut mm. 15 vuotta pääluottamusmiehenä. Lisäksi hän on harrastanut jääkiekkoa mestaruussarjatasolla.
|